Archief

2024

Jan Kroezen
‘Fladderend’ door leven en werk

Hoe ontstaat een schilderij? Waar begin je als kunstenaar? Vraag het schilder Jan Kroeze en je krijgt een bedrieglijk eenvoudig antwoord. Hij ‘fladdert’ naar eigen zeggen met wat verf, waarna de eerste ‘klodder’ de boel in gang zet. Hoewel hij er de man niet naar is om kunst te mystificeren, is dit toch niks minder dan een understatement. Want Jan Kroeze ‘fladderde’ en ‘klodderde’ de afgelopen jaren een schitterende verzameling schilderijen bij elkaar.

Frits Smid
La bande dessinée de DRS. P

Tekenen doet hij sinds hij een pen kan vasthouden. Hij is nooit meer gestopt. Alkmaarder Frits Smid – Beverwijker van oorsprong – is autodidact. Naast freelance illustrator is hij de vaste cartoonist van de IJmond-editie van het Noord-Hollands Dagblad. De lockdowns benutte hij voor een plan dat al lang door zijn hoofd speelde: het tot strip verwerken van de liedteksten van Drs. P. Het onweerstaanbare resultaat verscheen in 2022. Nu werkt hij samen met Rob van Scheers aan een strip over Wernher von Braun.

Jolanda Prinsen
Jolanda Prinsen werkt graag met breekbaar glas en licht papier. Haar hele loopbaan al, die 50 jaar omspant, probeert zij te ontsnappen aan de zwaartekracht. Als je nu haar werk ziet, denk je: verrek, het gaat haar nog lukken ook. Woog haar eerste beeld 2.000 kilo, het laatste beeld weegt er slechts twaalf. Licht, doorschijnend en sprankelend werk. Van vazen en schalen tot plat en plastisch werk. 

To Huidekoper
De magie van de intuïtie.
Snel, spontaan en intuïtief. Zo werkt To Huidekoper. Vandaar ook dat deze kunstenaar graag tekent en schildert met ecoline, waterverf en houtskool. Het benadrukt nog maar eens haar losse en lichtvoetige karakter. Hoe zeer ze zich ook door haar intuïtie laat leiden, ze is niet afkerig van strak denkwerk. Zo etst ze regelmatig met een pers en geeft ze graag les en lezingen. Bezigheden die de nodige inspanning en moeite vergen. 

Wie maakt het nieuwe beeld voor Een Zee van Staal?
Een Zee van Staal bestaat 25 jaar. Een mooie aanleiding om het beeldenpark met een nieuw beeld uit te breiden. Maar liefst 95 kunstenaars uit het hele land reageerden op de oproep. Na rijp beraad werden drie kunstenaars uitverkoren. Alphons ter Avest, Maze de Boer en Catinka Kersten strijden om de eer en opdracht. Zij maakten alle drie een schetsopdracht van het beeld dat zij voor Een Zee van Staal voor ogen hebben. De uiteindelijke opdracht wordt aan een van hen uitbesteed.

2023

Martijn van der Linden
Trefzekere prentenboeken van Rotterdamse illustrator
Hoe teken je een konijn? Geen zoetig knuffelgeval, maar een écht konijn dat zonder poespas ook prachtig is. Prentenboekmaker Martijn van der Linden kan ‘t. Hij zet klare lijnen waarmee hij het wezen van dit beest weet te treffen. Niet alleen van konijnen trouwens. Hij tekent met evenveel souplesse krokodillen, ezels, nijlpaarden en meisjes. De levendige prentenboeken van deze Rotterdamse illustrator vinden over de hele wereld gretig aftrek onder jonge en oudere liefhebbers.

Nicolette Swaak
Nieuw leven voor dode dieren
Ruim tien jaar geleden zette Nicolette uit Haarlem haar eerste schreden op het vakgebied taxidermie, ofwel het ambacht van dieren opzetten. Het heeft haar nooit meer losgelaten. Want toen ze eenmaal ontdekte dat zij met haar inspanning de verfomfaaide treurige hoopjes opnieuw tot leven kon wekken, was ze voorgoed verkocht. Jaren volgden van intensieve studie en praktijkoefeningen. Net zo lang totdat ze dit bijzondere ambacht volledig in de vingers had.

Saskia Sluiter
Oog voor alles
Wat doe je als je niet meer kunt doen waar je goed in bent? Als je moet stoppen met datgene waarin je al je ziel en zaligheid hebt gestoken? Saskia Sluiter was gedwongen om in 2015, nadat haar polsen protesteerden, het beeldhouwen op te geven. Na een onwennige periode stortte zij zich – met veel plezier en succes – op nieuwe zaken. Het oog van de kunstenaar blijft namelijk nieuwsgierig. Maar het boek beeldhouwen ging dicht. Jarenlang sloeg zij er geen acht meer op. Totdat KEK haar vroeg om haar oude beeldhouwwerk ten toon te stellen. Met nieuwe ogen bekeek ze haar oude werk. Het bleek een schatkamer.

De mei van Gorter
Dichter Mattijs Reinen, schilders Ro Backer, Joke Konijn, Piet de Ridder, Gerard Strik, Rob van der Schoor, installatiekunstenaar Balta en muzikant Serge Héman en violist/beeldhouwer Sjanneke van Herpen bejubelen de lente.

Marjoke Staal
Licht
Deze schilder en tekenaar uit Wijk aan Zee maakt aquarellen en ruimtelijk werk waarbij ze licht zijn werk laat doen. Soms direct, maar meestal indirect als schittering op het water of omfloerst door zeewieren en bomen.

Jan van Kampen
Is het #Kunsdt of kan het weg?

Gegeven ruimte
Veertien kunstenaars i.s.m. met Jan Theun van Rees
Het fotowerk van Jan Theun van Rees, afgedrukt op immens hoge panelen bevat veertien foto’s van lege ruimtes, gevuld met de achtzame blik van veertien gerenommeerde kunstenaars.

2022

Birds of Paradise
Kunstenaars werken samen met jonge asielzoekers
Gaat het om het adembenemende fotowerk van fotograaf Petra Katanic of de prachtige kostuums van kunstenaar Iva Jankovic. Of gaat het om de bewoners van asielzoekerscentra? Het gaat om alle drie! In de tentoonstelling ‘Birds of Paradise’ komt het allemaal samen.

Mies van Hout – illustraties
Zoals ieder najaar tijdens de Kinderboekenweek, een een befaamde illustrator. Ditmaal van Mies van Hout, bekend van prentenboeken als Was ik maar, Vrolijk, Op een grote paddenstoel en Bang mannetje

Ernie GerritsDe rijke loopbaan van decorschilder Ernie Gerrits
‘Proefstukken’ werden meesterlijke stukken. Een overzicht van 40 jaar werk op het decoratelier van de Nationale Opera & Ballet.

Esther Koeman
‘Mijn oog kiest en flitst én verbindt’ 
Deze kunstenaar uit Alkmaar schonk ons een onbevangen kijk op de wereld met opmerkelijke installaties, foto’s en objecten.

Peter Pontiac tekende zijn hele leven als een bezetene. Niet alleen zijn tekendrift was fenomenaal, ook zijn stijl. Het werk van deze in Beverwijk geboren striptekenaar zit bomvol details die ternauwernood binnen de lijntjes van de stripkaders blijven. Wie in- en uitzoomt, ontdekt in zijn overdadige illustraties telkens nieuwe details. Ondanks zijn sterke hang naar de duistere kant van het leven biedt Pontiac zijn fans, en zichzelf, ook enige lucht. Zijn werk is behalve zwartgallig ook sierlijk en grappig. 

Abstract in beeld met Harry Agema, Karin van Bodegom, Marije Gertenbach, Roland de Jong Orlando, Frits Klaver, Hans van Lieshout, Ankie Postma, Talitha Schiffer, Rob de Vries, Nies de Vuist en Michel Wijdeveld.

IMIXgroepstentoonstelling
Terug naar de natuur
Het Castricummer collectief IMIX bestaat uit Marion Albers, Gemma Distelbrink, Mireille Schermer, en Garrie Oomkens.

2021

Elisabeth Schelvisfotografie
Van slijk en tijd gemaakt
Elisabeth Schelvis houdt van langzaam. Van lang kijken, stil wachten en een traag ontwikkelproces. Alsof ze niet kan uitstaan dat de tijd almaar voorbij vliegt. Ze fotografeert digitaal en combineert dat met oude afdruktechnieken. Haar afdrukken bewerkt ze ontelbare malen, net zo lang totdat het resultaat naar haar zin is. Die bedachtzaamheid en dat engelengeduld leveren prachtige kunstwerken op, zoals de serie portretten of ‘lichtwades’.

Noëlle Smit illustraties
Nergens is het water zo nat, de wind zo onstuimig, de zomer zo veelkleurig en de dieren zo beweeglijk als in de prentenboeken van Noëlle Smit. Je zou er zo in willen duiken, zo aansprekend en vrolijk zijn haar illustraties. Meedoen, meerennen met de paarden, vossen en krokodillen, of hup, mee naar de markt of de tuin in. Alles in haar wereld rent, vliegt of beweegt in volle vaart. Onweerstaanbaar voor kinderen en volwassenen. 

Lydia NederlofRuimtelijk werk, papier
Van nergens meer kunnen zijn tot ergens komen
Wie de Wijk aan Zeese kunstenaar Lydia Nederlof al langer volgde, stond paf. Haar nieuwe werk verschilt namelijk sterk van al het voorgaande. Haar drang om zich telkens te vernieuwen, met daarbij opgeteld privéomstandigheden en corona, zorgde voor een complete metamorfose van haar werk. 

2020

Harmen van StraatenIllustraties
In 1987 illustreerde Harmen zijn eerste kinderboek en daarna heeft hij zo’n 400 boeken geïllustreerd. Harmen is drie keer getipt door de kinderjury, hij ontving een gouden appel van Bratislava en werd bekroond met de gouden penseel van Japan. Hij schreef ruim 50 boeken voor alle leeftijden.

Jopie MellemaZeegezichten
De Noordzee schilderen met olieverf, dat is de passie van Jopie Mellema. Staande aan de vloedlijn met bolderkar en ezel. Het mengen van de enorme variëteit aan grijzen werkt hypnotiserend. Bulderend water, omrollende golven, het licht en de verte.

Henk PadtSchilderijen
Abstract werk. Niet wazig of wollig, maar helder en fris als een lenteochtend in april. Zijn schilderijen worden gekenmerkt door eigenzinnige en verrassende composities in klare lijnen. Schilderijen die je opgewekt stemmen.

GrafietregenGroepsexpositie in loodgrijze en pikzwarte tinten
Een keur aan kunstenaars en fotografen werd uitgenodigd om werk tentoon te stellen waarin grafiet de hoofdrol speelt.
Fervente tekenaars als Peter de Wit, Eddy Varekamp, Peter ter Mors, Rob Daniëls, Joke van Bree, Mark Hendriks en Ellen van Putten, maar ook enkele ‘volbloed’ schilders als Kees Heesterbeek en Rob van der Schoor. De volgende fotografen hebben eveneens meegewerkt: Ellen Kooi, Henze Boekhout, Mark Welagen en Jan van der Land.

2019

Annelies KwaakRuimtelijk werk
Annelies exposeerde met kunstwerken waarin geluksmomenten zijn gestold. Van stoere gevaartes van klei en hout tot video en fragiel keramiek.

Loes RiphagenIllustraties
Kinderboekenmaker met vrolijke en eigenwijze tekeningen. Prachtige illustraties met gevoel voor humor en detail.

Isa van Klaveren & Wies TesselaarGedichten & illustraties
Onder mijne voeten ging over het groen van ’t gras, over elkaar zoeken moeten. Over terugblikken en verder kijken.

AtelierrouteBeverWijk aan Zee
Overzichtstentoonstelling van kunstenaars uit Beverwijk en Wijk aan Zee.

Mark HendriksStriptekeningen
Originele stijlvolle zwart-wit tekeningen. Voer voor stripliefhebbers en vooral kunstliefhebbers.

Michelle VeldmanGeblazen glas
Glashelder, goudgeel en pikzwart ambachtelijk geblazen glas.

Willem HamersSchilderijen
De schoonheid van industriële complexen vastgelegd op grote doeken.

VelslagSpektakel
De foyer van het Kennemer Theater als Arena. Bekijk hier een kort verslag:

2018

Arti KraaijeveldSchilderijen en collages
Een posthume expositie van de oud-rocker van o.a. de Bintangs, Carlsberg en de Gigantjes. Bekijk hieronder het bijzondere afscheid:

Henriette Boerendanshoutsneden
De originele houtsneden van de kinderboekenmaker.

Hilde FoksInstallaties en sieraden
Verschillende technieken en materialen gebruikt voor toegepast en vrij werk.

Michiel Jansen & Michel Mulder Fotografie

Barbara van MarleSchilderijen en Beelden

Hans de BruijnFotografie

Collectief De ideale normale man
Met werk van o.a. Paul de Reus, Petra van der Steen, Noortje de Keijzer en Itie Langeland.

2017

Marije GertenbachSchilderijen

Ode aan Sieb PosthumaKinderboekenweek

Trik©Illustraties

Atelierroute Beverwijk – Wijk aan Zee

Ada Leenheer, Anja van Wijgerden en Jim van der Eng (curator) — Eénlingen

Dik Box Objecten

Guda Koster — Textielinstallaties

Frank Kraaijeveld Live bij KeK!

2016

Dieter Schubert Fotografie

Els van Egeraat Kinderboekenweek

Ton de KroonTekeningen

Ytje VeenstraIllustraties

Jaap Velserboer (curator)(Poppen)huizen

Wendelien SchönfeldHoutsnedes en houten beelden

Carlijn Lotte Bartels Objecten

2015

Videorama 16Vijf wanden, tien beamers, vijf kunstenaars

Frits SmidPosters

Ingrid & Dieter SchubertKinderboekenweek

Sjanneke van HerpenBeelden

Zomertentoonstelling & atelierroute

Sietse van der WalDiverse technieken

Hans van Lieshout & Frits KlaverSchilderijen

Evelien Andrée WiltensSchilderijen

2014

Helma KuijperRuimtelijk werk/installaties

Arno BleekerSchilderijen

Charlotte DematonsKinderboekenweek

Tom WagenaarBeelden

Herman van den HeuvelSchilderijen: thema zomerhuisjes

Cultural VillageFototentoonstelling Dorpsportret

50 Jaar KEKWijk aan de wand

Bekijk hier het jubileumboekje Wijk aan de wand.

Araun Gordijn – schilderijen

Rob Slooten – fotografie

Sophie Walraven – Guerilla Artist

2013

Marissa Evers – driedimensionale tekeningen

Mitzie Versteeg – schilderijen: thema dementerende ouderen

Thé Tjong Khing – illustraties (kinderboekenweek)

Thé Tjong Khing

Jan Willem Campmans – diverse technieken

Joke Hak – keramiek, schilderijen

Gerard Strik – schilderijen

Jules Kockelkoren – mulitmedia-installaties, beelden, schilderijen

2012

Richard de Jong – videokunst

Daphne Brasser – viltpanelen

Annet Schaap – illustraties (kinderboekenweek)

Robert Smit – computerkunst

Piet Vos – installaties

Kees de Kort – schilderijen

Bert Maurits – schilderijen

Kuno Grommers – geënsceneerde fotografie

Josje Peters – schilderijen

Dirck Nab – houtsneden

2011

Ite Siegers – landschapsschilderijen

Jolanda Prinsen – glaskunst

Kaj ter Borgh – fotografie

Philip Hopman – illustraties (kinderboekenweek)

Nico Kok – wandobjecten, beelden, rubbings