Mies van Hout

Illustraties

Over de magie van een goed prentenboek

Last van herfstachtige lamlendigheid? De beste remedie is een prentenboek van Mies van Hout. Als je haar tekeningen bekijkt, krijg je vanzelf zin in de dag. Ze schotelt je een wereld voor waarin je iedere dag wel zou willen rondlopen. Of je nu kleuter bent, al kunt lezen of als volwassene door het leven gaat. Het is een wereld vol kleur, warmte en vrolijkheid. Vol liedjes, versjes en verhalen. Over brave honden, sluwe katten, gevoelige vissen en lollige kinderen. Haar prentenboeken worden wereldwijd gewaardeerd: ze zijn vertaald in meer dan twintig talen, waaronder Japans, Duits, Frans, Chinees, Vietnamees en Engels.

Als kind hing Mies van Hout aan haar vaders lippen als hij zelfverzonnen verhalen vertelde. Dat deed hij gelukkig vaak. Ze las zelf ook heel graag, maar het allerliefste was ze aan het tekenen. Al die voorliefdes uit haar jeugd is ze niet kwijtgeraakt, maar heeft ze in de loop der jaren verrijkt en ontwikkeld aan de hand van de lerarenopleiding tekenen en de avondopleiding grafisch ontwerpen. En door een indrukwekkende productie van 100 kinderboeken(!).

Mies van Hout is een illustrator die schijnbaar moeiteloos verhalen vertelt door te tekenen, te schilderen en dikwijls ook te knippen en plakken. Vormen en kleuren, daar gaat het bij haar om. Net als hele groten als David Hockney en Matisse combineert Mies van Hout tot er een weergaloos geheel ontstaat. Ze tekent en schildert de dingen niet letterlijk of ‘naar het oog’, maar intuïtief en naar wat haar invalt. Zo zoekt ze bij haar illustraties naar het kenmerkende of het wezen van de dingen, dieren en mensen. Het gaat haar om de zeggingskracht. “Ik ben altijd op zoek naar dé houding, dé uitdrukking.” Een hond heeft een bek, vier poten en een staart. Dat maakt ‘m tot hond. Dat moet vastgelegd en dat kan op vele manieren, enthousiast, braaf of gevaarlijk. Verdriet tekenen? Dat kan heel best zonder tranen te laten zien. Als ze dat wezen of die essentie te pakken heeft, dan is zij tevreden. Want dan, zoals Mies van Hout zelf zegt, “heb je niet meer het gevoel naar een tekening te kijken, maar word je opgenomen in het verhaal.” Kijk, dat is we graag willen. Daarin zit ‘m nou net de magie van een goed prentenboek.

Mies komt zelf!
Wil jij net als Mies van Hout aan de slag? Met tekenen, knippen, schilderen en plakken? Doe dan mee met haar workshop voor kinderen die KEK zondag 9 oktober, 14-16 uur, samen met de bibliotheek, organiseert. Het mooie is dat Mies hiervoor zelf naar Beverwijk komt.