‘Mijn oog kiest en flitst én verbindt’

Het zuivere oog van Esther Koeman

Vijftien blauwe ‘lapjes’ van staal, keurig op rij aan de wand geprikt. Wat is ‘t?! Flarden wolkenlucht of wat? En dan die grillige groene vormen? Zijn dat gevouwen scheepjes van staal of gestolde regendruppels? Wat het ook moge zijn, het maakt nieuwsgierig wat Esther Koeman op de nieuwe KEK-tentoonstelling laat zien. Van de stapel smartphones van zeep en bloedkoraal tot aan een imposante polydron van 96 roodglanzende geometrische vlakken: zij schenkt ons haar onbevangen kijk op de wereld. Deze beeldend kunstenaar uit Alkmaar exposeert komende zomer in Beverwijk. Iedereen is van harte welkom bij de opening op 9 juli in de foyer van het Kennemer Theater. 

Mooi meegenomen, zo’n onbevangen blik. Snel verzadigd als we raken in deze tijd waarin iedereen wordt overspoeld door een enorme hoeveelheid aan beelden, zet Esther Koeman je weer op het juiste spoor. Haar zuivere, originele manier van kijken zorgt namelijk dat je zelf ook scherper gaat kijken, en meer ontdekt. Als een antenne pikt zij opvallende maatschappelijke veranderingen op en wendt deze aan voor haar werk. Vervolgens werkt ze haar ‘vangst’ om in opmerkelijke objecten en installaties. Zo bestaat ‘Waterdragers’ uit getransformeerde regendruppels die op haar raam achterbleven, vastgeklonken met Saharazand. Of neem ‘Kijk wat ik vond’, een kunstwerk met een titel waaruit opgetogenheid spreekt. Ze wijst hiermee op het belang van zorgvuldig kijken om zo die zaken eruit te kunnen pikken die de moeite waard zijn. Niet alleen omdat dat ons esthetisch genot schenkt, ook omdat het voor verbinding zorgt tussen mensen. Het mooie van haar werk is dat het zonder verhaal of toelichting kan. Het volstaat op zich, zo fraai ogen haar installaties, foto’s en objecten. Maar het idee erachter geeft verdieping aan het werk of, zo men wil, stof tot nadenken. En dat is een kunst op zich.

Esther Koeman is kunstenaar en docent. Na de Gerrit Rietveld Academie volgde zij aan de Breitner Academie de opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving. Als kunstenaar heeft ze een hoge productie. Volg haar op Instagram en aanschouw de omvang en de grote afwisseling in haar werk. Koeman exposeerde vele malen, zowel solo als in gezelschap van collega-kunstenaars waaronder verschillende groepsexposities in museum Kranenburgh in Bergen.