Abstract in beeld

22 maart – 2 mei 2022
Deelnemers: Harry Agema, Karin van Bodegom, Marije Gertenbach, Roland de Jong Orlando, Frits Klaver, Hans van Lieshout, Ankie Postma, Vivian Rozenbeek, Talitha Schiffer, Rob de Vries, Nies de Vuist en Michel Wijdeveld.

Traditiegetrouw organiseert KEK tijdens de Kinderboekenweek een tentoonstelling van een gerenommeerd illustrator. Deze keer van de veelzijdige en productieve Noëlle Smit. Van 4 oktober tot 23 november zijn haar oorspronkelijke prenten te bekijken in de expositieruimte in het Kennemer Theater.

Nergens is het water zo nat, de wind zo onstuimig, de zomer zo veelkleurig en de dieren zo beweeglijk als in de prentenboeken van Noëlle Smit. Je zou er zo in willen duiken, zo aansprekend en vrolijk zijn haar illustraties. Meedoen, meerennen met de paarden, vossen en krokodillen, of hup, mee naar de markt of de tuin in. Alles in haar wereld rent, vliegt of beweegt in volle vaart. Onweerstaanbaar voor kinderen en volwassenen. 

Noëlle Smit groeit op in Koedijk. Na haar opleidingen aan het Grafisch Lyceum en de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten jarenlang in Amsterdam werkt zij voor NRC Handelsblad, het Amsterdamse Concertgebouw en verschillende uitgeverijen. Vanaf 2013 tot op heden werkt zij als zelfstandig illustrator onder andere samen met Bette Westera, Tjibbe Veldkamp en Janneke Schotveld. Daarnaast illustreert en schrijft ze haar eigen prentenboeken. In 2011 wint zij met ‘Fiet wil rennen’ de onderscheiding Prentenboek van het Jaar. Haar werk wordt vertaald in Engels, Duits, Spaans en Frans. In 2015 verhuist ze van Amsterdam naar Krabbendam, een gehucht bij Warmenhuizen. Daar, terug in het landschap van haar kindertijd, verschijnt er van haar hand een nieuwe serie prentenboeken, waaronder ‘Naar de markt, ‘In de tuin’ dat de seizoenen volgt en, onlangs, het ‘Fabelboek’. 

Speciaal voor deze KEK-tentoonstelling stelt Noëlle een selectie samen uit oud en nieuw werk. Van ‘Fiet wil rennen’ tot ‘Dikkertje Dap’ van Annie M.G. Schmidt tot ‘Kimmie Cowboy’ en haar Sinterklaas- en Kerstprentenboeken. Daarnaast laat ze aan de hand van een serie schetsen zien wat er voorafgaat aan de totstandkoming van haar illustraties. Veel! Ze wikt en weegt, verandert alsnog de compositie, de lijnen, of de kleuren. “Wanneer een illustratie eenmaal af is, denk je: ja zo moet het, zo en niet anders. Maar voordat ik tevreden ben, schets ik wat af. Het mag ook niet te realistisch worden, dan vind ik het niet leuk meer. Er moet iets zijn dat afwijkt, er moet telkens bij iedere tekening iets gebeuren!” Wat? Ja, dat is – ook voor mij – altijd weer spannend.”

Workshop tijdens de Kinderboekenweek

Wie graag tekent, kan zich hier aanmelden om bij Noëlle een workshop te volgen. (€ 2,50 per kind). Tijdens de Kinderboekenweek, op 10 oktober, kunnen 8- tot 12-jarigen onder haar bezielende begeleiding aan de slag.